Damal Bebeklerin 38 Yıllık Ustası


Fidan Atmaca




Uzun süredir güçlü kadın profillerini içeren bir yazı yazamamıştım. Yeni yılın ilk “kadın” temalı yazısı istedim ki biraz bizden, içimizden olsun. Ve karşıma Fidan Atmaca çıktı.

O, evinin bir odasını atölyeye çevirdiği odasında 38 yıldır damak bebek yapıyor. Ardahan’ın Damal ilçesinde yaşayan ve Türkmen kadınının kıyafetlerinden esinlenilerek yapılan bebeklerin ustasının ilginç de bir hikayesi var.

İlk bebeğinin 1980’li yıllarda yapan Fidan teyze, o günlerde İzmir’den gelen bir misafirinin ısrarla bebeği kendisine satmasını istediğini söylüyor. Bebeği ona satan Fidan teyzeye 1986’da gelen bir telefon Japonya’da katıldığı En İyi Yerel Kıyafetler Yarışması’nda birinci olduğunu söylüyor. Duruma şaşıran Fidan teyze, böyle bir yarışmayı katılmadığını ifade ediyor. İşin aslı sonradan anlaşılıyor,  İzmir’den gelen misafir bebeği fuara götürerek yarışmaya sokuyor. Ancak bebeğin önlüğünde ustası Fidan Atmaca’nın ismi olduğu için yetkililer Fidan teyzeye ulaşıyor.

Birincilik kazanmasına rağmen ödüle hiçbir zaman ulaşamayan Fidan teyze, 1995'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in Posof'ta Türkgözü Sınır Kapısı'nın açılışına katıldığı sırada gazetecilerin yardımıyla Çiller’le görüşüyor. Çiller’e de yaptığı bebekten hediye eden Fidan teyze, durumunu ona iletiyor:

"O zaman Başbakan bana 'bir şey istiyor musun?' dedi. Ben de 'Hayır bir şey istemiyorum.' dedim. Fakat İzmir'e götürülen bebeğimin durumunu kendisine anlattım. O da talimat verdi ve o dönem ilk kursumuzu açtık.”



Valiliğin yardımıyla 15 kişiden oluşan ilk kursunu açan Fidan teyze o gün bugündür hala damal bebek yapmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 2 binden fazla kadına, bebek giydirmesini öğreten Fidan teyze,  ayrıca Ardahan Cezaevi'nde 32 erkek hükümlüye de eğitim vererek, kültürel mirası yaşatmaya ve hükümlülere destek olmaya devam ediyor.


Yurt içi ve dışından gelen siparişleri yetiştirmek için birçok kadına da yanında istihdam sağlayan Fidan teyze, “Tek üzüldüğüm şey, bölgemizdeki hiç kimsenin istekli olarak bu işi yapmaması. Eğer ben böyle ölürsem gözüm açık gider. Şu an Damal bebeği yapanlar, işi çok ayrıntılı öğrenmiyor çünkü çok istekli değiller." diyor.



Hem il hem ilçe tanıtımına da çokça destek olan Fidan Teyze’nin 2018 yılında heykeli yapılarak ilçenin meydanına konuluyor.

Hem kültürümüzü devam ettirdiği hem de birçok kadına örnek ve destek olduğu ben de buradan Fidan teyzemin ellerinden öpüyorum!

Not: Fidan teyze ile ilgili en güzel belgeseli bence Refika Birgül yapmış. Linki aşağıda var, izlemenizi tavsiye ederim. Sevgiler!

Kaynak:





Yorumlar

  1. Türkiye böyle güçlü kadınlara hasret! Cok güzel bir yazi olmuş eline saglik😘

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar