Tsundoku Hastalığına Yakalanmışım!


Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?




Tsundoku ne demek biliyor musunuz? Son zamanlarda kendimde gözlemlediğim ve belki de sizlerin de yakalandığını düşündüğüm bir hastalığın adı: “Kitap satın alıp okumama hastalığı.”

Tsundoku Japonlar tarafından hayatımıza sokulmuş bir kelime. Bir şeyleri daha sonrası için istifleyip, hazır hâle getirip, oradan ayrılmak anlamına gelen "tsunde-oku" ile kitap okumak anlamına gelen "dokusho" sözcüklerinin bileşiminden oluşuyor.

Bu hastalığa yakalanan insanlar, engellenemez bir kitap satın alma dürtüsüne sahip oluyorlar. Kitap alma hızı okumalarıyla aynı düzeyde olmayan ya da olamayan insanlar,  kitap okuma isteklerini yine gidip yeni kitaplar alarak bastırıyorlar.

Tsundoku bir çeşit koleksiyon hastalığına benzese de aslında tam olarak aynı şey demek değil. Bu hastalık,  insanların koleksiyon yapma amacıyla kitabı satın almasını içermiyor. Tam aksine insanlar bu kitapları bir gün okurum diye düşünüp satın alıyorlar. Ancak satın aldıkları her kitabı okuyacak zaman bulamıyorlar.

Bu kelimeyi ve hastalığı araştırdıktan sonra kesinlikle kendime de bu teşhisi koydum ve tedavisi için de kolları sıvadım. Araştırmalarım sonucunda da kendime bir reçete hazırladım. Reçetenin üst başlığı da şu şekilde: “Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” Çünkü alışkanlık haline getirilen bir şeyin bırakılması da zor olacağından, okuma hızımın satın alma hızıma yetişeceğini düşünüyorum, en azından umut ediyorum.

Belki benim gibi bu hastalığa yakalandıklarından haberi bile olmayanlar vardır. İşte bu yazıyı bu nedenle kaleme alıyorum ve kendim için hazırladığım bu reçeteyi sizlerle de paylaşıyorum.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

1-                  Alışkanlık kazanmanın en önemli yolu onu sürekli tekrarlamaktan geçiyor. “Her gün” kelimesi de burada en önemli kavram. Bir şeyi her gün yaparsan kısa bir süre sonra alışkanlık haline geliyor. Ancak bazı şeyleri de her gün yapmak gerçekten zor.

Daha önceki yazdığım yazılardan birinde sizlere Barış Özcan’ın “Zinciri Kırma” hareketinden bahsetmiştim. Aslında bu hareket burada çok işe yarayabilir. Kendimden örnek verecek olursam, 2019 için şöyle bir zincir hedefi koydum: “Her gün en az 1 sayfa kitap okuyacağım!” Abartıya kaçmadan koyduğum bu hedef sayesinde her gün tekrarladığım bu olay, zamanla alışkanlık haline gelecek.

2-                  Alışkanlık kazanmak için diğer bir yol da sevdiğiniz türde kitaplar okumak. Bunun için de kendinize bir liste hazırlamanızı tavsiye ederim. Listeyi kategorize etmek de işinizi kolaylaştırır. Örneğin, listenizde edebiyat türü altına okumak istediğiniz beş kitabı yazdınız. Diğer bir kategoride klasikler var, oraya da üç kitap ismi yazdınız. Hazırladığınız bu listeyle kendinize bir senelik hedef koyabilirsiniz. 


3-                  Diğer önemli bir madde de toplu kitap siparişi vermemek! Yaptığınız listelerin hepsini bir seferde almayın. Çünkü bazen bir kitabı okurken, okuma hevesiniz kaçabilir ve o kitapla birlikte aldığınız kitaplara karşı da aynı hissi yaşayabilirsiniz. Hem bir kitabı bitirip sonradan başka bir kitap alışverişi yapmak sizi daha da motive edecektir.


4-                  Kendinize evinizde, odanızda bir ortam oluşturmak da kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacaktır. En sevdiğiniz şeyler nelerse onları yanınıza alın kitap okurken, örneğin bir mum yakın. Bitki çayınızı ya da kahvenizi doldurun. Bir battaniye üzerinize alın. Benim kendim için yaptığım kitap okuma köşesi en güzel örneklerden birisi aslında.



5-                  Kitap kulübüne katılın. Sanırım maddeler arasında sizi okumaya en motive edecek ve düzenli bir alışkanlığınız olmasına yardımcı olacak madde bu. Hem bu tarz kulüplere katılmak alışkanlığın yanı sıra size yeni ufuklar kazanmanızda da yardımcı olacaktır.


Benim reçetem bu şekilde. Umarım hepimize iyi gelir ve aldığımız tüm kitapları okuduğumuz bir yıl geçiririz hep birlikte!

Yorumlar

Popüler Yayınlar