Taş Boyama ile Kaktüs Yaptım


Kaktüs Aşkına 2



Kaktüs aşkına diye yola çıktım ve bu sefer taş boyama ile kaktüs yaptım.

Taşların hikayesi bizim evde çok meşhur, hatta iki seneyi yakındır benimle en çok dalga geçilen konulardan biri. Bu taşları biz yazlıktan deniz kenarından topladık. Biz diyorum çünkü taş boyama yapmaya karar verdiğim yaz izinlerimiz iptal edilmiş ve apar topar Ankara’ya dönmek zorunda kalmıştık. Dolayısıyla istediğim kadar taş toplayamamış ve çok üzülmüştüm. Benim üzülmeme dayanamayan babam ve kardeşim benim için deniz kenarına gidip taş toplamış ve bizden bir gün sonra yola çıkıp Ankara’ya gelmişlerdi. Onlara hemen yapacağım diye taşları toplattım ama tam iki sene sonra fırsat bulup yapabildim. 😀Tabii ki her seferinde dalga geçmelerine maruz kaldım: “Hani hemen yapacaktın? Neden hala yapmıyorsun?” gibi… (Neyse ki bu bloğu açtım ve yarım bıraktığım işleri tamamlayıp herkesin dilinden tek tek kurtuluyorum 😀 )

Lafı çok uzattım, hemen nasıl yaptığıma geçeyim. Öncelikle malzemeler; taş, akrilik boya, fırça, vernik ve saksı. Ben bu işte acemi olduğum için fırçalarımı kaliteli almadım ama sonra çok pişman oldum. Boyarken çok fazla sorun yaşamasam da dikenlerini yaparken çok zorlandım ve aslında ortaya istediğim gibi bir sonuç da çıkaramadım. Fırça seçiminde bu nedenle dikkatli olmanızı tavsiye ederim, özellikle ince uçlu fırça seçerken.



Yapımına gelince ilk olarak işe taşları yıkayarak başladım. Deniz kenarından topladığım için oldukça tozluydular. Ardından boyalarımı bir kabın üzerine sıkıp önce taşların bir tarafını boyadım ve onu kurumaya bıraktım. O kururken de diğer taşları boyadım. Üç ton yeşil boyam vardı benim, bunlar küçük bir saksı için yeterli oldu. Ancak tek bir yeşil renginiz varsa beyaz ve siyah yardımıyla boyanın rengini açabilir ya da koyulaştırabilirsiniz.


Taşlar kuruyunca arka yüzlerini de boyadım. Arkadan bakıldığında da aynı etkiyi yaratmasını istedim. İki tarafı da tamamen kuruduktan sonra ince uçlu fırça ve beyaz boyayla diken efekti yaptım. Benim fırçam kötü olduğu için en rahat nokta nokta yapmaktı, bu sebeple en çok o efekti kullandım. 


Bir-iki taşa da boyamadan önce yapıştırıcı ile nokta nokta efekti verdim. Taşları yapıştırıcı kuruduktan sonra boyadım. Böylece diken efektleri daha doğal durdu.



Bütün bu işlemler bittikten sonra da yarı mat bir vernikle hepsini vernikledim. Vernik kullanmazsanız da olur ancak vernik hem daha canlı durmasına hem de boyanın daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor.

Bazı kaktüslerin üzerine çiçek figürü yerleştirmek istedim ve bunun için de küçük taşları kullandım. Boyamayı bitirip kuruduktan sonra da silikon tabanca yardımıyla diğer taşların üzerine yapıştırdım.

İşte kaktüslerimin son hali:


Uzun süre önce bir proje üzerinde çalışıyorum diye önceden yazmıştım. İşte bahsettiğim proje buydu: Balkonumda kaktüs köşesi yaptım. Taş boyama ile yaptığım bu kaktüsler de köşemin en güzide parçaları. 



İzlemek isterseniz nasıl yaptığımı, videosu da aşağıda. Umarım beğenmişsinizdir! Sevgiler…






Yorumlar

Popüler Yayınlar