Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Çocuğunuza ve Hatta Kendinize Güneş Kremi Kullanmayın





Yaz geldi; yaşasın tatil, deniz, kum, güneş diyenlerden misiniz? Ben de dahil çoğumuzun cevabı evet muhtemelen. Ancak güneş deyince orada iki kere düşünmek gerekiyor.

Güneş ışınlarının faydaları kadar zararlarının da olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Hatta yıllarca “Sakın güneş kremi sürmeden dışarı çıkma!” cümlesini hepimiz en az beş kere duymuşuzdur. Peki sizce uzmanlara göre de öyle mi?

Geçen sene yazlığa gitmeden önce minik meleğim için güneş kremi araştırması yapmış ve okuduklarım karşısında dehşete düşmüştüm. Çünkü yıllarca duyduğumuz bu cümlenin tam da aksini söylüyordu uzmanlar: “Çocuğunuza ve hatta kendinize güneş kremi kullanmayın!”

Fiziksel- Kimyasal Koruma
Buraya tekrar döneceğim ama önce şunu söylemeliyim: Güneş kremleri ikiye ayrılıyor; fiziksel koruma sağlayanlar, kimyasal koruma sağlayanlar. Piyasada satılan güneş kremleri kimyasal koruma sağlayanlar. Genellikle renksiz, sıvı ve tenin hemen emdiği krem ve sıvı halde olanlar. Bunları vücudunuza sürdüğünüz zaman deriniz bu kimyasalları emerek güneşe karşı bir kalkan oluşturuyor. Ancak vücudunuza da kimyasal girmiş oluyor!

Fiziksel koruma sağlayanlar ise aslında bizim en tercih etmediklerimiz. Sürüldüğü zaman deri tarafından emilmeyip beyaz bir tortu bırakan ve mineralli diye satılan ürünler. Bu beyaz tabaka, güneş ışınlarını bir ayna gibi geri yansıtıyor. Yani bir tişört giyip güneşe çıkmaktan çok da farksız değil.

Kimyasal koruma sağlayan ürünlerin özellikle çocuklarda kullanılmaması tavsiye ediliyor çünkü yapılan araştırmalarda içindeki kimyasalların ostrojen hormonu gibi etki edebildiklerine dair güçlü kanıtlar ortaya koyuluyor. Yani özetle hormonel dengeyi bozarak erken erginliğe bile neden olabileceği söyleniyor.

Paraben
Bir de paraben mevzusu var. Paraben, ürünlerin raf ömrünü uzatan bir tür kimyasal. Güneş kremlerinin içinde de bolca mevcut. Ürünler çabuk bozulmasın diye bu kimyasala oldukça sık başvuruluyor. Yapılan araştırmalara göre de parabenlerin kanser riskini artırdığı söyleniyor.

UVA ve/veya UVB
Güneş kremlerinin üzerinde bir de UVA ve/veya UVB kavramlarını görürsünüz. UV (ultraviyole) güneşten gelen bazı ışınlara verilen ad. Ultraviyole ışınları da üç gruba ayrılıyor; UVA, UVB, UVC.

UVA bize ulaşan güneş ışınlarının yüzde 95’ini oluşturuyor ve cilde daha ağır nüfus ederek dermiş tabakasına katar girebiliyor. Aslında bu ışınlar sağlığımıza en az tehlikeli ışınlar ancak cildin yaşlanmasında ve kırışıklıkların oluşmasında etkili.

UVB büyük kısmı ozon tabakası tarafından absorve edilse de, bir kısmı yeryüzüne ulaşarak maruz kaldığımız UV ışınlarının yüzde beşini oluşturuyor. Bizim için en tehlikeli olan UVB ışınları, erken yaşlanmaya ve cilt kanserine yol açabiliyor.

UVC ışınlarının ise üzerimizde hiç bir etkisi yok. Tamamı ozon tabakası tarafından emiliyor ve bize ulaşamıyor.

Faktör
Faktör mevzusu da bizim en yanlış bildiğimiz konu. En yüksek koruma faktörlü kremi alırsak daha iyi korunacağımızı düşünüyoruz. Ancak bu da yanlış bildiğimiz konulardan biri. 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 iken 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97'dir. Eee işte 50 faktörün koruyuculuğu daha çokmuş dediğinizi duyar gibiyim. Ancak unutmayın ki o yüzde ikilik fazla koruma için içerisine daha da fazla kimyasal giriyor.

Sonuç Olarak
Peki ne yapacağız? Şimdi en başa tekrar dönüyorum. “Çocuğunuza ve hatta kendinize güneş kremi kullanmayın!” Tabii mümkün olduğunca.

Benim kişisel tavsiyem, mümkün olduğunca 12-15 saatleri arasında direk güneş ışığına çıkmamanız. Çocukları tatilde zapt etmek zor; sahile inmek, kumla oynamak istiyorlar. O zaman da mutlaka üzerine tshirt giydirip, yüzünü ve ensesini kapatacak bir şapka takmalı. Mümkün olduğunca gölgede tutmaya çalışmalı. Söz dinlemiyorsa o zaman güneş kremi sürmek şart. Ancak onun da kuralları var.

Güneş Kremi Seçerken
Güneş kremi seçerken ilk bakacağınız şey fiziksel koruma sağlayan bir ürün almak. Ürünlerin üzerinde “mineral” ifadesi varsa, o fiziksel koruma sağlayan üründür. İkinci olarak paranbensiz (''paraben free'') ürün almanız lazım. Mutlaka UVA ve UVB ışınlarına karşı korumalı. En son olarak da düşük faktörlü bir ürün tercih edin.

En başta söylediğimi tekrar ediyorum: Yaşasın tatil, deniz, kum, güneş! Ancak güneş deyince orada iki kere düşünmek gerekiyor!


Yorumlar

Popüler Yayınlar