Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Taliban Tarafından Vurulan Kız


Malala Yousafzai




"Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem tüm dünyayı değiştirebilir."

1997 yılında Pakistan’ın Mingora adlı kasabasında doğan Malala Yousafzai, eğitim ve kadın hakları konusunda ülkesinde ve dünyada bir sembol haline geldi. O, 2013’te Avrupa Parlamentosu Saharov İnsan Hakları Ödülü, Ulusal Barış Ödülü, Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü ve Umudun Yansımaları Ödülü ve henüz 17 yaşında iken Nobel Barış Ödülü’ne layık görüdü.

Babası Ziauddin Yousafzai, dünyada okula gitmeyen çocuk sayısının ikinci en yüksek olduğu Pakistan’da bir eğitim savunucusu ve Taliban’ın kız çocuklarının okula gitmesini engelleme çabalarına karşı gelen bir muhalifti. Yıllar sonra "Benim geldiğim yerlerde, insanlar oğullarından dolayı tanınırlar. Ben kızından dolayı tanınan birkaç şanslı babadan biriyim." diyecek olan Yousafzai, Taliban tarafından ölüm tehdidi almasına rağmen okulunu kapatmayarak eğitim hakkını savunmaya devam etti.

Malala da babasının eğitim tutkusunu paylaşarak okula gitmeye devam etti. Taliban’ın kızların okula gitmesini yasaklamasının ardından ise sessiz kalmayarak  “Pakistanlı Kızın Günlüğü” takma ismiyle BBC’de bir blog yazmaya başladı. Ayrıca sadece 12 yaşında olmasına rağmen evleri tek tek dolaşarak eğitim hakkını savundu ve kızları okula gitmeye ikna etmeye çalıştı.

Ancak New York Times’ın onun hakkında hazırladığı bir belgeselle ifşa oldu ve 9 Ekim 2012’de okuldan eve dönerken, maskeli ve silahlı bir kişi tarafından kafası, boynu ve omzundan giren tek bir kurşunla vuruldu.

Tedavi için İngiltere’ye gönderildi ve altı aya yakın hastaneden taburcu edilmedi.

O tedavi edilirken ülkesinde bir kıvılcım ateşlendi ve halk iki milyondan fazla imza toplayarak Pakistan’ın ilk zorunlu ve ücretsiz eğitim kanun tasarısını mecliste onaylattı.

2013 yılında Birleşmiş Milletler de yaptığı konuşmada: “Teröristler benim ideallerimi değiştireceklerini, isteklerimden vazgeçeceğimi zannettiler ama benim hayatımda şunun dışında hiçbir şey değişmedi: Zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Kuvvet, güç ve cesaret doğdu” diyerek yaşından ne kadar da büyük olduğunu ispatladı.

Nobel Barış Ödülü ile birlikte verilen 1.1 milyon dolar para ödülünü Pakistan’da kız çocuklarına bir ortaokul yaptırılması için bağışladı.

20’li yaşlarında da “Ben Malala” isimli bir kitap yazdı ve yaşadıklarını bu kitapla tüm dünyaya bir kez daha duyurdu.

"Sesimizin değerini ancak susturulduğumuzda anlarız."





Yorumlar

Popüler Yayınlar