Memleketimden Kadın Manzaraları


8 Mart’a Özel 8 Kadın Hikayesi




“…Merdivenleri bir kadın iniyor.
Çarşaflı, şişman
Adviye Hanım.
An-asıl Kafkasyalı
1311’de kızamık
1318’de gelin oldu.
Çamaşır yıkadı.
Yemek pişirdi.
Çocuk doğurdu.
Ve biliyor ki öldüğü zaman
Bir şal koyacaklar tabutuna
Selatin camilerinden
Bir damadı imamdır…”

Nazım’ın mısralarından memleketimin kadın manzaraları böyle o zamanlar. Kadın doğar, gelin olur, çocuk doğurur… Memleketimin kadınlara yüklediği misyon bu 1940’larda. Peki ya 2000’lerde.

Yine bu misyona layık görülüyoruz belki ama “Elimizin hamurunu bulaştırdığımız işlerde” de çok başarılıyız. Hem okuyor, evleniyor, çocuk doğuruyor hem de çalışıyoruz. Güçlüyüz, azimliyiz, çalışkanız ve tuttuğumuz her şeyi koparıyoruz. İstersek yapamayacağımız hiçbir şey yok. Birçok ilham verenimiz, örneğimiz var; hem tarihte hem güncelde.

İşte onlardan, bizlerden birkaçı. Onlar istediler, çalıştılar, başardılar. Sadece son iki ayın haberlerinden derlediğim hikayeler, yaşanmışlıklar onlar. Onlar gurur, ilhan kaynağımız. Bizden, aramızdan birileri onlar. İşte memleketimden kadın manzaraları:

1) Sermin Cakalıoğlu
Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Saitabat köyünde yaşayan Cakalıoğlu, kendisi gibi ilkokul mezunu olan 9 köy kadını ile dernek kurdu. Kadınlar daha sonra evlerinde yaptıkları salça, reçel ve makarnaları satarak para kazanmaya başladı. Köylerindeki merada inşa ettikleri tek katlı binada kahvaltı servisi yapan kadınlar, daha sonra işlerini büyütüp burayı 2 katlı restoran haline getirdi. Davet edildiği üniversitelerde ve belediyelerde verdiği konferanslarla başarısını anlatan Cakalıoğlu'nun başarısı, yabancı gazete ve dergilere de konu oldu. Cakalıoğlu, kendilerine imrenen diğer köy kadınlarının kurdukları dernekleri birleştirerek federasyon oluşturdu.

2) Zümrüt Doyran
Çok çalıştı. Kendi şirketini kurdu. Mimar olmakla kalmadı, mobilya üreticisi oldu. Şirketi Hotelya Filipinler’den Irak’a farklı ülkelere ihracat yapıyor. Ürünlerini dünyanın önde gelen otel zincirleri kullanıyor.

3) Nesrin Olgun Arslan
Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk kadını. İngiltere ile Fransa arasında Manş Denizi'ni, 1979 yılında 15 saat 47 dakikada yüzerek geçen ve bunu başaran ilk Türk kadını unvanını alan Arslan, uluslararası yarışmalara katılarak, Türk kadının övünç kaynağı oluyor. Kariyerinde birçok ilki gerçekleştiren ve rekor kıran milli yüzücü, dünyanın farklı sularında kulaç atarak Türk kadınına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

4) Asil Özbay
Motosikletiyle dünyayı gezen bir kadın. 3 yıl önce "Kadınlara özgürlük yakışır" diyerek yola çıktı. Kadına şiddet olaylarına dikkat çekmek için motosiklet üzerinde 10 ülke dolaştı.

5) Gülsüm Özen
Önce iki oğlundan birini kaybetti, ardından da eşini. Özen, yılmadı; hayata sımsıkı tutundu. 'Dul kadınsın, evinde otur' diyenlere inat, gençliğinde yaptığı kick boks'a yeniden başladı. Bu ona tahmin edemeyeceği kapılar açtı. Genç kadın, katıldığı uluslararası turnuvada şampiyon oldu.

6) Rahşan Civcir
 Konya Beyşehir Gölü Çiftlik Köyü'nde balıkçılık yapan birkaç kadından biri. Başlarda bir kadın olarak balıkçılık yapması yadırgansa da, Rahşan 20 yıldır çalışmaya devam ediyor.

7) Ece Kamar
Teknoloji devi Microsoft’ta yapay zekâ algoritmaları üzerine araştırmalar yapan Kamar, bir taraftan Beyaz Saray için rapor hazırlıyor, diğer taraftan Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’ya danışmanlık veriyor.

8) Prof. Dr. Mutlu Özcan
Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği tarafından, "Yılın En Seçkin Bilim İnsanı" seçildi. Kariyeri boyunca 350’den fazla bilimsel makale yazdı ve birçok makaleye katkıda bulundu.

Ve daha niceleri, nicelerimiz. Kadınız biz; güçlü, çalışkan, gururlu. Hepimiz tam da bu güne yakışır şekilde yaşıyoruz. Kadınlar Günü'müz kutlu olsun!


Yorumlar

Popüler Yayınlar