Eyvah, Çikolata Kıtlığı Geliyor!


Artık “Nerede O Çocukluğumuzdaki Çikolatalar” Mı Diyeceğiz?



Aramızda çikolataya hayır diyebilen var mı? Özellikle de kahve yanında ikram edilirse, “Ben istemiyorum” diyebilir misiniz? Diyetteyseniz belki cevabınız evet olurdu ama yüzde 90’ımızın cevabı kesinlikle “hayırrrrrr”!

Peki bu kadar çok sevdiğimiz bir şeyin bir gün yok olabileceğini düşündünüz mü hiç? 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyormuş ve hatta önümüzdeki 40 yılda tamamen yok olabilirmiş.

Yüzyılımızın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma burada da karşımıza çıkıyor ve maalesef ki bu bitkinin yaşamını sürdürmesi için gereken koşulları ortadan kaldırıyor. Küresel ısınma ile birlikte dünyadaki çikolata hammaddesinin yarısından fazlasını sağlayan Fildişi Sahili, Gana ve Endonezya kurak hale gelecek ve kakao bitkisi buralarda yaşamakta çok zorlanacak.

Üretimde bu şekilde sıkıntı yaşanırken dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinin açıklamalarına göre de kakao üretimi, talebi karşılamaya yetmiyor ve 2020'den itibaren üretim açığı giderek artacak. Son yıllarda özellikle bitter çikolataya talebin artması, kakao tüketimini oldukça artıran bir sebep. Verilere göre, 2013'te üretilen miktardan tam 70 bin metrik ton daha fazla kakao tüketildi. 2020 yılına gelindiğinde ise, aradaki fark 14 kat artarak, 1 milyon metrik tona ulaşabilir.


Tüm bu olumsuzluklara rağmen iyi haberler de yok değil.

Ünlü çikolata üreticisi Mars Şirketi, bazı çalışmalar yaparak, genetik mühendisliği fikri ile hammaddelerin kullanışlı kalmasını kılabilmek için adımlar atıyormuş. Şirket, Kaliforniya'daki UC Berkeley'de bir grup genetik mühendisiyle ortaklık kurarak, kakao tohumlarını değiştirmek için yeni gen düzenleme teknolojisi kullanarak onları daha kuru şartlarda hayatta kalacak kadar dayanıklı yapmayı planlıyormuş.

Tabii bunun kakaonun tadını bozacağına dair söylentiler de var. Nasıl domatesten çocukluğumuzdaki tadı alamıyorsak, belki de artık çikolatadan da o tadı alamayacağız.

Çocuklarımıza “Nerede o eski çikolatalar?” diyeceğimiz günler çok da uzak görünmüyor artık!




Yorumlar

Popüler Yayınlar