Eyvah, Çikolata Kıtlığı Geliyor!
Artık “Nerede O
Çocukluğumuzdaki Çikolatalar” Mı Diyeceğiz?
Aramızda çikolataya hayır diyebilen var mı? Özellikle de kahve yanında ikram
edilirse, “Ben istemiyorum” diyebilir misiniz? Diyetteyseniz belki cevabınız
evet olurdu ama yüzde 90’ımızın cevabı kesinlikle “hayırrrrrr”!
Peki bu kadar çok sevdiğimiz bir
şeyin bir gün yok olabileceğini düşündünüz mü hiç?
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyormuş ve hatta önümüzdeki 40 yılda tamamen yok olabilirmiş.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyormuş ve hatta önümüzdeki 40 yılda tamamen yok olabilirmiş.
Yüzyılımızın en büyük
sorunlarından biri olan küresel ısınma
burada da karşımıza çıkıyor ve maalesef ki bu bitkinin yaşamını sürdürmesi için
gereken koşulları ortadan kaldırıyor. Küresel ısınma ile birlikte dünyadaki
çikolata hammaddesinin yarısından fazlasını sağlayan Fildişi Sahili, Gana ve
Endonezya kurak hale gelecek ve kakao bitkisi buralarda yaşamakta çok
zorlanacak.
Üretimde bu şekilde sıkıntı
yaşanırken dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinin açıklamalarına göre de kakao
üretimi, talebi karşılamaya yetmiyor ve 2020'den itibaren üretim açığı giderek
artacak. Son yıllarda özellikle bitter
çikolataya talebin artması, kakao tüketimini oldukça artıran bir sebep.
Verilere göre, 2013'te üretilen miktardan tam 70 bin metrik ton daha fazla
kakao tüketildi. 2020 yılına gelindiğinde ise, aradaki fark
14 kat artarak, 1 milyon metrik tona ulaşabilir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen iyi
haberler de yok değil.
Ünlü çikolata üreticisi Mars Şirketi,
bazı çalışmalar yaparak, genetik mühendisliği fikri ile hammaddelerin
kullanışlı kalmasını kılabilmek için adımlar atıyormuş. Şirket,
Kaliforniya'daki UC Berkeley'de bir grup genetik mühendisiyle ortaklık kurarak,
kakao tohumlarını değiştirmek için yeni
gen düzenleme teknolojisi kullanarak onları daha kuru şartlarda hayatta
kalacak kadar dayanıklı yapmayı planlıyormuş.
Tabii bunun kakaonun tadını
bozacağına dair söylentiler de var. Nasıl domatesten çocukluğumuzdaki tadı
alamıyorsak, belki de artık çikolatadan da o tadı alamayacağız.
Çocuklarımıza “Nerede o eski
çikolatalar?” diyeceğimiz günler çok da uzak görünmüyor artık!
Yorumlar
Yorum Gönder